Minerali su kemijski elementi od izrazite važnosti za normalno funkcioniranje organizma stoga što su prijeko potrebni u mnogim biokemijskim procesima. Svaki mineral ima specifično djelovanje, no, s obzirom na činjenicu da ljudski organizam ne može proizvoditi minerale, potrebno ih je unositi hranom ili tekućinom.

Bakar (Cu)

Bakar

Funkcije

  • nužan za stvaranje kolagena, hemoglobina, mijelina i melanina
  • zajedno s vitaminom C proizvodi elastin
  • ima antioksidativna svojstva
  • ima i pro-oksidativna svojstva u stvaranju slobodnih radikala

Izvori

Školjke, rakovi, riba, jetra, bubrezi, orašasti plodovi, soja, čokolada, crni papar, cjelovite žitarice, klice, žumanjak, suho voće, banana, melasa.

Učinkovitost pri liječenju

  • anemija
  • artritis
  • Chronova bolest
  • upalne bolesti crijeva
  • zacjeljivanje rana

Mjere opreza

Kao dodatak prehrani bakar je potrebno uzimati uz savjetovanje s liječnikom. Njegovo prekomjerno unošenje može izazvati mučninu, povraćanje, proljev, želučane tegobe, vrtoglavicu, slabost, glavobolju, metalni okus u ustima. Iako je toksičnost rijetka, moguća je i u najgorim slučajevima izaziva probleme sa srcem, dovodi do kome pa čak i smrti.