Eucerin

Samostalni pregled kože

Melanom, jedna od najagresivnijih vrsta raka kože, ujedno je i vrsta čiji broj slučajeva neprestano raste. Samo u Hrvatskoj od 2000. svake godine imamo 3,5 posto više slučajeva iz godine u godinu. To znači da će se nakon 20 godina godišnji prosjek novo dijagnosticiranih slučajeva uskoro udvostručiti. No, melanom ne mora biti strašno iskustvo. Dapače, terapija je uspješna u čak 99 posto slučajeva kada je rano pronađen i dijagnosticiran. A najlakši je način brzog otkrivanja nepravilnosti redovitim samostalnim pregledima kože. Oni su jednostavni, mogu lako i brzo postati dijelom vaše svakodnevne rutine, a vaša će vam koža sigurno biti zahvalna. Ima samo pet koraka, naučite ih!

Što vam treba?

Soba

Dobro
osvijetljena soba

Ogledalo

Zidno i kozmetičko
ogledalo

Stolac

Stolac

Češalj ili sušilo

Sušilo za
kosu ili češalj

Crtež tijela i olovka

Crtež tijela
i olovka

Što tražite?

Točke

Nove, rastuće ili
mijenjajuće točke,
mrlje ili ispupčenja

Rana

Rana koja krvari
ili ne zarasta tjednima

Mrlje

Grube ili ljuskave
crvene mrlje

Ispupčenja

Ispupčenja koja
nalikuju bradavicama

Madeži

Nepravilne madeže
koji se mijenjaju

Korak po korak

Koraci
  1. Lice i tjeme: Pomoću zidnog ogledala pregledajte lice. Koristeći češalj ili sušilo za kosu kozmetičkim ogledalom temeljito pregledajte tjeme. Naznačite na crtežu da ste pregledali lice i tjeme.
  2. Ruke: Krenite s dlanovima i ne zaboravite dobro pogledati između prsti i ispod svakog nokta. Zatim nastavite prema ramenima i ne zaboravite provjeriti pazuhe. Naznačite na crtežu da ste pregledali ruke.
  3. Prsa i torzo: Na zidnom ogledalu pregledajte cijeli prednji dio tijela. Žene trebaju po potrebi pregledati i donji dio grudi te ispod njih. Naznačite na crtežu da ste pregledali prsa i torzo.
  4. Leđa, stražnjica i pozadina nogu: Pomoću oba ogledala, pregledajte leđa krenuvši od ramena prema stražnjici pa nastavite s pregledom stražnjice i stražnjom stranom bedara i listova. Naznačite na crtežu da ste pregledali leđa, stražnjicu i pozadinu nogu.
  5. Prednji dio nogu, intimno područje i stopala: Sjednite na stolac i pomoću kozmetičkog ogledala pregledajte intimno područje. Zatim prijeđite na bedra i listove sve do gležnjeva i gornjeg dijela stopala. Na kraju se poslužite ponovo kozmetičkim ogledalom i pregledajte tabane, dobro istražite kožu između prsti. Naznačite na crtežu da ste pregledali noge, intimno područje i stopala.
Saznaj više