Eucerin

Riječ stručnjaka

Prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, dermatovenerologinja i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti u KBC Split, objašnjava nam zdravstvene rizike za kožu
i kako se možemo zaštititi 
Nakon hladnijih mjeseci i dugotrajnog boravka u zatvorenom, koža nije naviknuta na sunce i zbog toga ju je važno zaštititi prilikom svakog izlaganja UV zrakama bez obzira na to provodite li dan na otvorenom s vašim najbližima, šetate li, trčite ili planinarite. 

Samostalni pregled kože

Što vam treba?

Soba

Dobro
osvijetljena soba

Ogledalo

Zidno i kozmetičko
ogledalo

Stolac

Stolac

Češalj ili sušilo

Sušilo za
kosu ili češalj

Crtež tijela i olovka

Crtež tijela
i olovka

Što tražite?

Točke

Nove, rastuće ili
mijenjajuće točke,
mrlje ili ispupčenja

Rana

Rana koja krvari
ili ne zarasta tjednima

Mrlje

Grube ili ljuskave
crvene mrlje

Ispupčenja

Ispupčenja koja
nalikuju bradavicama

Madeži

Nepravilne madeže
koji se mijenjaju

Korak po korak

Koraci
  1. Lice i tjeme: Pomoću zidnog ogledala pregledajte lice. Koristeći češalj ili sušilo za kosu kozmetičkim ogledalom temeljito pregledajte tjeme. Naznačite na crtežu da ste pregledali lice i tjeme.
  2. Ruke: Krenite s dlanovima i ne zaboravite dobro pogledati između prsti i ispod svakog nokta. Zatim nastavite prema ramenima i ne zaboravite provjeriti pazuhe. Naznačite na crtežu da ste pregledali ruke.
  3. Prsa i torzo: Na zidnom ogledalu pregledajte cijeli prednji dio tijela. Žene trebaju po potrebi pregledati i donji dio grudi te ispod njih. Naznačite na crtežu da ste pregledali prsa i torzo.
  4. Leđa, stražnjica i pozadina nogu: Pomoću oba ogledala, pregledajte leđa krenuvši od ramena prema stražnjici pa nastavite s pregledom stražnjice i stražnjom stranom bedara i listova. Naznačite na crtežu da ste pregledali leđa, stražnjicu i pozadinu nogu.
  5. Prednji dio nogu, intimno područje i stopala: Sjednite na stolac i pomoću kozmetičkog ogledala pregledajte intimno područje. Zatim prijeđite na bedra i listove sve do gležnjeva i gornjeg dijela stopala. Na kraju se poslužite ponovo kozmetičkim ogledalom i pregledajte tabane, dobro istražite kožu između prsti. Naznačite na crtežu da ste pregledali noge, intimno područje i stopala.
Sunce, u određenoj mjeri, može imati pozitivan utjecaj na raspoloženje, osigurati vitamin D, poboljšati cirkulaciju te ojačati metabolizam i produktivnost, ali pretjerano izlaganje vrlo je štetno. Sunčeva svjetlost, posebice UVA i UVB zrake, može izazvati sunčeve opekline, prijevremeno starenje kože, hiperpigmentacije, oštećenje očiju, oslabljen imunološki sustav, fotoalergijske i fototoksične reakcije pa čak i rak kože. 

Fototipovi kože

Fototip I

Fototip I

posebno bijela koža, pjegice, crvena kosa, plave oči, nikad ne pocrni i uvijek se opeče na suncu

Fototip II

Fototip II

nešto tamnija koža od tipa I, rijetko ima pjegice, kosa je plava, plave ili zelene oči, slabo pocrni, velika podložnost opekotinama od sunca

Fototip III

Fototip III

koža svijetlosmeđe boje, bez pjegica, dobro crni, kosa je smeđa, oči smeđe, relativno se rijetko javljaju opekotine od sunca

Fototip IV

Fototip IV

koža smeđe boje, bez pjegica, kosa je crna, oči smeđe, dobro crni, vrlo se rijetko javljaju opekotine

Kako se zaštititi?

Posljedice prekomjernog izlaganja UV zračenju
mogu biti jako opasne.
Najbolja prevencija je izbjegavanje boravka
na direktnom suncu, praćenje UV indeksa i
redovito nanošenje krema za zaštitu
Redovitom zaštitom kože od sunca umanjujemo mogućnost nastanka kožnih oštećenja i bolesti povezanih sa štetnim učinkom sunca. Korištenjem krema i losiona za prevenciju i zaštitu od štetnog djelovanja UV zračenja čuvate zdravlje i ljepotu kože.

Indikacije kože

Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija se pojavljuje u obliku tamnih mrlja i staračkih pjega (također poznate kao mrlje od sunca) koje čine kožu neujednačenom.
Alergija na sunce

Alergija na sunce
(PLE)

PLE je kožni poremećaj izazvan izlaganjem UV zračenju. Simptomi mogu varirati od blagog osipa do izbijanja pustula.
Starenje izazvano suncem ili fotostarenje

Starenje
izazvano suncem ili fotostarenje

UV zračenje je jedan od najutjecajnijih faktora u preuranjenom starenju kože (fotostarenju). UVA zrake su zaslužne za tamjenje kao i za nastanak bora te ostale znakove preuranjenog starenja.
Koža sklona aknama

Koža sklona
aknama

Stanje masne i aknama sklone kože može se pogoršati izlaganjem suncu zbog više razloga: keratoza, pojačano znojenje i isušenost kože zbog koje dolazi do pojačanog lučenja sebuma.