Izvor: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”, Zagreb, 1994.
Sadržaj celukoznih i ostalih vlakana u 1 jedinici namirnice
| Vrsta namirnice | 1 jedinica odgovara | vlakana u gramima |
|---|---|---|
| Voće: | ||
| Kupine | 150 g | 3 g |
| Maline | 150 g | 3 g |
| Borovnice | 150 g | 1,5 g |
| Jagoda | 150 g | 1,5 g |
| Jabuka | 80 g | 1 g |
| Kruška | 150 g | 1 g |
| Breskva | 150 g | 0,5 g |
| Marelica | 150 g | 0,5 g |
| Kruh i škrobno povrće: | ||
| Posije, pročišćene | 25 g | 3,2 g |
| Grah, suhi | 30 g | 1 g |
| Soja, suha | 20 g | 1 g |
| Leća | 20 g | 0,7 g |
| Krumpir | 100 g | 0,5 g |
| Crni kruh | 30 g | 0,4 g |
| Kukuruzni kruh | 30 g | 0,1 g |
| Raženi kruh | 20 g | 0,1 g |
| “Cornflakes” | 20 g | 0,1 g |
| Riža, bijela | 20 g | 0 g |
| Masti: | ||
| Orasi | 5 komada | 1,2 g |
| Masline | 5 komada | 0,6 g |
| Kikiriki | 6 komada | 0,4 g |
| Bademi | 10 komada | 0,3 g |
| Povrće: | ||
| Artičoka | 100 g | 4,3 g |
| Patlidžan | 100 g | 1,8 g |
| Kelj papučar | 100 g | 1,5 g |
| Paprika | 100 g | 1,5 g |
| Prokulica | 100 g | 1,5 g |
| Rotkva | 100 g | 1,3 g |
| Mahune | 100 g | 1,2 g |
| Salata, endivija | 100 g | 1,2 g |
| Karfiol | 100 g | 1 g |
| Mladi luk | 100 g | 1 g |
| Mrkva | 100 g | 1 g |
| Rajčica, svježa | 100 g | 0,9 g |
| Grašak, zeleni | 100 g | 0,8 g |
| Kupus | 100 g | 0,8 g |
| Celer, korijen | 100 g | 0,7 g |
| Cikla | 100 g | 0,7 g |
| Mladi grah | 100 g | 0,5 g |
Sadržaj kolesterola u 1 jedinici namirnice
| Skupina namirnica | Sadržaj kolesterola na 100 g | Sadržaj kolesterola na 1 jedinicu |
|---|---|---|
| Mlijeko i mliječni proizvodi: | ||
| Mlijeko, punomasno (3,2% mm) | 14 mg | 28 mg |
| Mlijeko, konzumno (2,8% mm) | 2 mg | 4 mg |
| Mlijeko, obrano | 2 mg | 4 mg |
| Maslac | 230 mg | 11,5 mg |
| Sir, parmezan | 90 mg | 27 mg |
| Sir, svježi | 13 mg | 7,8 mg |
| Sir, Camamber | 72 mg | 21,6 mg |
| Sir, Edamer | 72 mg | 21,6 mg |
| Krem-sir | 94 mg | 28,2 mg |
| Jogurt | 7 mg | 14 mg |
| Vrhnje (12% mm) | 66 mg | 19,8 mg |
| Meso, mesne prerađevine i iznutrice: | ||
| Jaje, cijelo, 1 komad | 490 mg | |
| Slanina | 57 mg | 5,7 mg |
| Mast, svinjska | 70 mg | 3,5 mg |
| Govedina, sirova | 65 mg | 17,7 mg |
| Teletina | 78 mg | 23,4 mg |
| Svinjetina | 72 mg | 21,6 mg |
| Govedina, teletina, svinjetina (kuhano) | 110 mg | 33 mg |
| Patka, bijelo meso | 110 mg | 33 mg |
| Puretina, bijelo meso | 49 mg | 14,7 mg |
| Puretina, crno meso | 81 mg | 24,3 mg |
| Zec | 71 mg | 21,3 mg |
| Kunić | 71 mg | 21,3 mg |
| Šunka, konzervirana | 33 mg | 9,9 mg |
| Kobasice, polutrajne | 46 mg | 13,6 mg |
| Goveđi jezik | 78 mg | 23 mg |
| Fileki (tripice) | 95 mg | 28 mg |
| Mozak | 220 mg | |
| Srce | 140 mg | |
| Bubrezi | 400 mg | |
| Jetra, pileća | 380 mg | |
| Jetra, svinjska | 260 mg | |
| Jetra, goveđa, juneća | 200 mg | |
| Ribe: | ||
| Sardine u ulju | 80 mg | |
| Sardine, bez ulja | 100 mg | 50 mg |
| Tuna, bez ulja | 65 mg | 32,5 mg |