
Izvor: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”, Zagreb, 1994.
Sadržaj celukoznih i ostalih vlakana u 1 jedinici namirnice
Vrsta namirnice | 1 jedinica odgovara | vlakana u gramima |
---|---|---|
Voće: | ||
Kupine | 150 g | 3 g |
Maline | 150 g | 3 g |
Borovnice | 150 g | 1,5 g |
Jagoda | 150 g | 1,5 g |
Jabuka | 80 g | 1 g |
Kruška | 150 g | 1 g |
Breskva | 150 g | 0,5 g |
Marelica | 150 g | 0,5 g |
Kruh i škrobno povrće: | ||
Posije, pročišćene | 25 g | 3,2 g |
Grah, suhi | 30 g | 1 g |
Soja, suha | 20 g | 1 g |
Leća | 20 g | 0,7 g |
Krumpir | 100 g | 0,5 g |
Crni kruh | 30 g | 0,4 g |
Kukuruzni kruh | 30 g | 0,1 g |
Raženi kruh | 20 g | 0,1 g |
“Cornflakes” | 20 g | 0,1 g |
Riža, bijela | 20 g | 0 g |
Masti: | ||
Orasi | 5 komada | 1,2 g |
Masline | 5 komada | 0,6 g |
Kikiriki | 6 komada | 0,4 g |
Bademi | 10 komada | 0,3 g |
Povrće: | ||
Artičoka | 100 g | 4,3 g |
Patlidžan | 100 g | 1,8 g |
Kelj papučar | 100 g | 1,5 g |
Paprika | 100 g | 1,5 g |
Prokulica | 100 g | 1,5 g |
Rotkva | 100 g | 1,3 g |
Mahune | 100 g | 1,2 g |
Salata, endivija | 100 g | 1,2 g |
Karfiol | 100 g | 1 g |
Mladi luk | 100 g | 1 g |
Mrkva | 100 g | 1 g |
Rajčica, svježa | 100 g | 0,9 g |
Grašak, zeleni | 100 g | 0,8 g |
Kupus | 100 g | 0,8 g |
Celer, korijen | 100 g | 0,7 g |
Cikla | 100 g | 0,7 g |
Mladi grah | 100 g | 0,5 g |
Sadržaj kolesterola u 1 jedinici namirnice
Skupina namirnica | Sadržaj kolesterola na 100 g | Sadržaj kolesterola na 1 jedinicu |
---|---|---|
Mlijeko i mliječni proizvodi: | ||
Mlijeko, punomasno (3,2% mm) | 14 mg | 28 mg |
Mlijeko, konzumno (2,8% mm) | 2 mg | 4 mg |
Mlijeko, obrano | 2 mg | 4 mg |
Maslac | 230 mg | 11,5 mg |
Sir, parmezan | 90 mg | 27 mg |
Sir, svježi | 13 mg | 7,8 mg |
Sir, Camamber | 72 mg | 21,6 mg |
Sir, Edamer | 72 mg | 21,6 mg |
Krem-sir | 94 mg | 28,2 mg |
Jogurt | 7 mg | 14 mg |
Vrhnje (12% mm) | 66 mg | 19,8 mg |
Meso, mesne prerađevine i iznutrice: | ||
Jaje, cijelo, 1 komad | 490 mg | |
Slanina | 57 mg | 5,7 mg |
Mast, svinjska | 70 mg | 3,5 mg |
Govedina, sirova | 65 mg | 17,7 mg |
Teletina | 78 mg | 23,4 mg |
Svinjetina | 72 mg | 21,6 mg |
Govedina, teletina, svinjetina (kuhano) | 110 mg | 33 mg |
Patka, bijelo meso | 110 mg | 33 mg |
Puretina, bijelo meso | 49 mg | 14,7 mg |
Puretina, crno meso | 81 mg | 24,3 mg |
Zec | 71 mg | 21,3 mg |
Kunić | 71 mg | 21,3 mg |
Šunka, konzervirana | 33 mg | 9,9 mg |
Kobasice, polutrajne | 46 mg | 13,6 mg |
Goveđi jezik | 78 mg | 23 mg |
Fileki (tripice) | 95 mg | 28 mg |
Mozak | 220 mg | |
Srce | 140 mg | |
Bubrezi | 400 mg | |
Jetra, pileća | 380 mg | |
Jetra, svinjska | 260 mg | |
Jetra, goveđa, juneća | 200 mg | |
Ribe: | ||
Sardine u ulju | 80 mg | |
Sardine, bez ulja | 100 mg | 50 mg |
Tuna, bez ulja | 65 mg | 32,5 mg |