Izvor: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”, Zagreb, 1994.

Energetska vrijednost dijeta od 4200 KJ (1000 Kcal) do 11340 KJ (2700 Kcal)

Mjerenje žlicama

Vrsta namirnice Razom puna velika žlica Vrhom puna velika žlica Razom puna čajna žlica
Sol 15 g 5
Brašno 10 g 20 5
Krušne mrvice 10 g 20
Škrobno brašno (Gustin) 10 g 15 – 20 3 g
Kukuruzna krupica 15 g 20 6
Riža 15 g 20 5
Ulje 10 g 5

Mjerenje tekućine

1 šalica = 2,5 dl
1 velika žlica = 15 ml
1 čajna žlica = 5 ml

Energetska vrijednost sastojaka hrane

1 g bjelančevina = 4 Kcal x 4,2 = 16,8 KJ
1 g ugljikohidrata = 4 Kcal x 4,2 = 16,8 KJ
1 g masti = 9 Kcal x 4,2 = 37,8 KJ
1 g čistog alkohola = 7 Kcal x 4,2 = 29,4 KJ