Skupina 6. Masnoće i zamjene

IZVOR: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”

U ovu skupinu svrstane su masnoće. Masnoće se dijele na one životinjskog i one biljnog podrijetla. One od životinja sadrže kolesterol i zasićene masne kiseline, dok biljne masnoće sadrže nezasićene masne kiseline. Upravo nezasićene masne kiseline imaju značajnu ulogu u prehrani osoba sa šećernom bolesti u sprečavanju promijena na stijenkama krvnih žila.

1 jedinica sadrži: 5 g masnoće

Energetska vrijednost 189 KJ (45 Kcal)

1 jedinica Odgovara količini u gramima: Natrija u mg Kalija u mg
Pretežno višestruko nezasićene masti:
Margarin (od ulja kukuruznih klica ili suncokreta) 1 čajna žlica 5 g
Ulje (od kukuruznih klica, suncokreta, soje, repice, sjemenki pamuka, sezama) 1 čajna žlica 5 g 0 0
Majoneza 1 čajna žlica 3 g
Dresing za salatu (francuski ili talijanski) 2 čajne žlice 10 g
Bademi 6 komada 8 g 0,5 68,8
Orasi 4 polovice 8 g 0,9 35,7
Sjemenke bundeve, oljuštene, suhe 2 velike žlice 5 g 0,9 40,9
Sjemenke suncokreta, oljuštene, suhe 1 velika žlica 7 g 1,9 64,5
Pretežno jednostruko nezasićene masti:
Margarin (od sojinog zrna, repičinog ili djelomično hidriranog biljnog ulja) 1 čajna žlica 5 g
Maslinovo ulje 1 čajna žlica 5 g 0 0
Ulje od kikirikija 1 čajna žlica 5 g 0 0
Maslac od kikirikija 1 čajna žlica 5 g 0 0
Zelene masline* 9 – 10 srednjih 35 – 40 g 675 27,3
Zrele masline* 5 srednjih 10 g 375 27,3
Kikiriki (neslani) 20 manjih ili 10 većih 10 g 0,6 68
Kokosov orah, brašno, bez šećera 1 velika žlica 15 g 0,3 57,2
Lješnjak 5 komada 10 g 0,2 60
Pistacija 20 komada 10 g
Pretežno zasićene masti:
Avokado, 10 cm u promjeru 1/8 ploda 30 g 0,6 84
Maslac 1 čajna žlica 5 g 0,25 0,75
Mast 1 čajna žlica 5 g 0,1 0
Kiselo vrhnje (12% mm) 2 velike žlice 30 g 15 45
Kiselo vrhnje (20% mm) 1 velika žlica 15 g 5,1 13,6
Tartar-umak* 1 čajna žlica 5 g 450 24,4
Sušena slanina kriška od 1 cm 10 g 30 90

* 400 ili više mg natrija u 1 jedinici

Napomena: Sve vrste namirnica iz skupine masnoće imaju visoku energetsku vrijednost, pa ih treba točno mjeriti. Namirnice biljnog podrijetla iz skupine masnoće sadrže višestruko ili jednostruko nezasićene mane kiseline, te se preporučuju u dijetalnoj i zdravoj prehrani.