Skupina 5. Mlijeko i zamjene

IZVOR: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”

U ovu skupinu svrstano je obrano mlijeko s 2,8 % mliječne masnoće te mliječni proizvodi dobiveni od takvog mlijeka. Mlijeko sa 3,2 % mliječne masnoće se ne preporučuje!

1 jedinica sadrži: 12 g ugljikohidrata, 8 g bjelančevina, 7 g masnoće

Energetska vrijednost 601 KJ (143 Kcal)

1 jedinica Odgovara količini u gramima: Natrija u mg Kalija u mg
Konzumno mlijeko (2,8% mm) ili djelomično obrano 1 šalica 240 g 110,4 408
Jogurt (od mlijeka sa 2,8% mm) 1 šalica 240 g 92 310
Kiselo mlijeko (od mlijeka sa 2,8% mm) 1 šalica 240 g 92 310
Acidofil (od mlijeka sa 2,8% mm) 3/4 šalice 200 g 90 310

Napomena: Preporuča se upotreba obranog mlijeka s mliječnom masnoćom u tragovima, ili konzumnog mlijeka koje sadrži 2,8 % mliječne masnoće, a koje se može prethodno prokuhati, ohladiti te s njega obrati masnoću.

Važno: Ne kupujte homogenizirano mlijeko jer se kod njega kuhanjem ne može obrati mliječna masnoća.