
IZVOR: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”
U ovu skupinu svrstano je obrano mlijeko s 2,8 % mliječne masnoće te mliječni proizvodi dobiveni od takvog mlijeka. Mlijeko sa 3,2 % mliječne masnoće se ne preporučuje!
1 jedinica sadrži: 12 g ugljikohidrata, 8 g bjelančevina, 7 g masnoće
Energetska vrijednost 601 KJ (143 Kcal)
1 jedinica | Odgovara | količini u gramima: | Natrija u mg | Kalija u mg |
---|---|---|---|---|
Konzumno mlijeko (2,8% mm) ili djelomično obrano | 1 šalica | 240 g | 110,4 | 408 |
Jogurt (od mlijeka sa 2,8% mm) | 1 šalica | 240 g | 92 | 310 |
Kiselo mlijeko (od mlijeka sa 2,8% mm) | 1 šalica | 240 g | 92 | 310 |
Acidofil (od mlijeka sa 2,8% mm) | 3/4 šalice | 200 g | 90 | 310 |
Napomena: Preporuča se upotreba obranog mlijeka s mliječnom masnoćom u tragovima, ili konzumnog mlijeka koje sadrži 2,8 % mliječne masnoće, a koje se može prethodno prokuhati, ohladiti te s njega obrati masnoću.
Važno: Ne kupujte homogenizirano mlijeko jer se kod njega kuhanjem ne može obrati mliječna masnoća.