Skupina 3. Povrće

IZVOR: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”

U ovu skupinu svrstano je sve povrće osim onog koje sadrži veću količinu škroba. Takve vrste povrća svrstane su u skupinu “Kruh i zamjene”.

1 jedinica sadrži: 5 g ugljikohidrata, 2 g bjelančevina

Energetska vrijednost 105 KJ (25 Kcal)

1 jedinica Odgovara količini u gramima: Natrija u mg Kalija u mg
Artičoka 100 g 133 376
Bambus, klice 100 g
Blitva 100 g 31 350
Brokula 100 g 12 340
Buča 100 g 1 310
Cikla 100 g 100 400
Grah, klice 100 g
Grah zeleni, mladi 100 g
Hren 100 g 8 380
Kelj, glavati 100 g 23 260
Kelj lisnati, raštika 100 g 50 500
Kelj papučar, prokulica 100 g 4 380
Koraba 100 g 10 500
Luk, bijeli 100 g
Luk, crveni 100 g 10 140
Mahune zelene 100 g 2 280
Mahune, žute 100 g 0 250
Mrkva, crvena 100 g 35 225
Mrkva, žuta 100 g 35 225
Paprika zelena, svježa 100 g 8 129
Patlidžan 100 g 26 184
Poriluk 100 g 5 250
Crna rotkva 100 g 50 400
Rajčica, svježa 100 g 3 290
Rajčica, koncentrat** 50 g (2 velike žlice) 225 500
Rajčica, konzervirani sok* 75 g (1/4 šalice) 300 320
Rajčica, pirjana** 60 g (1/2 šalice) 240 256
Repa, bijela 100 g 58 240
Repa, žuta 100 g 52 140
Špinat 100 g 25 700
Tikva, žuta 100 g 1 202
Celer, korijen*** 100 g
Celer, lišće*** 100 g 80 700
Gljive, svježe*** 100 g 9 470
Cvjetača*** 100 g 8 350
Krastavci, kiseli*** 100 g
Krastavci, svježi*** 100 g 13 140
Kupus, bijeli, svježi*** 100 g 7 280
Kupus, crveni, svježi*** 100 g 32 300
Kupus, kineski, svježi § 100 g 10 250
Kupus, kiseli*** 100 g 800 250
Luk zeleni, mladi*** 100 g 13 230
Peršin, korijen*** 100 g 25 700
Peršin, list*** 100 g 25 700
Rabarbara*** 100 g 5 300
Radič, witlof*** 100 g 5 200
Radič, zeleni*** 100 g 7 180
Salata, endivija*** 100 g 10 380
Salata, glavatica*** 100 g 9 240
Salata, zelena*** 100 g
Tikvice, zelene*** 100 g 1 210

* 400 i više mg natrija u 1 jedinici

** 400 i više mg natrija u 2 jedinice

*** Ovo povrće ima energetsku vrijednost manju od 20 Kcal u 100 g te ne sadrži bjelančevine, ugljikohidrate ili masti. Jedna šalica (2,5 dl) po obroku ili dvije šalice očišćenog sirovog ili kuhanog povrća tijekom dana mogu se uzeti “slobodno” bez uračunavanja energetske vrijednosti u ukupnu vrijednost dijete.

§ 3 g i više dijetnih vlakana u 1 jedinici