Skupina 2. Meso i zamjene

IZVOR: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”

U ovu skupinu svrstavaju se sve vrste mesa, mesne prerađevine i druga hrana koja sadrži bjelančevine. Prema sadržaju masnoća ova skupina je podijeljena u tri podskupine. Tako se u podskupini MESO I nalaze sve vrste mršavog mesa (bez vidljive masnoće), u podskupini MESO II svrstano je meso s malo masnoće, polumasni sirevi (25% mm), mesne prerađevine i jaja. U podskupini MESO III obuhvaćena su jako masna mesa (s vidljivom masnoćom), mesne prerađevine s vidljivom masnoćom i punomasni sirevi (45% mm).

MESO I – mršavo meso

1 jedinica sadrži: 7 g bjelančevina, 3 g masnoće

Energetska vrijednost: 231 KJ (55 Kcal)

1 jedinica Odgovara količini u kuhanom stanju u gramima: Natrija u mg Kalija u mg
Junetina:
Lopatica, gornji i donji dio buta, pržolica, ruža, pisana pečenka 30 g 30 105
Teletina:
But, kotleti, koljenica, kare, bubrežnjak 30 g 30 105
Svinjetina:
But – čisto meso, koljenica 30 g 30 105
Perad bez kože i kosti:
Piletina 30 g 21 78
Puretina 40 g 15,3 78
Kokoš 30 g 30 105
Divljač:
Fazan 30 g 31,2 123,3
Srnetina 30 g 24 91,2
Kunić ili divlji zec 30 g 15 91
Guska (bez kože) 30 g
Slatkovodne ribe, vodozemci, rakovi: svježi ili smrznuti
Klen 30 g
Pastrva 30 g
Štuka 30 g 2 1,7
Rakovi, slatkovodni 30 g 90 75
Vinogradarski puž 70 g
Žablji kraci 45 g 2,5 138,6
Morske ribe, glavonošci, rakovi, školjkaši: svježi ili smrznuti
Bakalar 30 g 23,1 96
Cipal 30 g
Kovač 30 g
List 30 g 31,2 99
Lubin 30 g
Oslić 30 g 34,8 111
Raža 30 g 48,3 82,2
Srdela (svježa) 30 g 28,5 112,8
Skuša (Lokarda) 30 g
Škarpina 30 g 12,9
Tuna (svježa ili konzervirana u vlastitom soku) 30 g 22
Ugor 30 g
Hobotnica 30 g 81,9
Lignja 30 g 33 64,8
Sipa 30 g
Jastog 60 g
Škampi 60 g
Dagnja 30 g 87 96
Kamenica 90 g 150 75
Jakobova kapica 60 g 90 252
1 jedinica Odgovara količini u sirovom stanju u gramima: Natrija u mg Kalija u mg
Šunka, nemasna, prešana 30 g 30 90
Svježi kravlji sir 60 g 121,8 25,5
Topljeni sir 25 g (1 trokut) 325,5 25,5
Tvrdi sir (15% mm) 30 g 325,5 25,5
Gotovi proizvodi:
Narezak od svinjetine 50 g 1000
Narezak od junetine 50 g 1000
Narezak od purećih prsa 40 g 40 28

Napomena: Prije pripremanja ili nakon kuhanja s mesa treba odstraniti svu vidljivu masnoću. S peradi treba skinuti kožu i odstraniti mast. Težina mesa u sirovom stanju je cca. 30 posto veća od težine u pripremljenom stanju.

MESO II – srednje masno meso (15 % masnoće) i zamjene

1 jedinica sadrži: 7 g bjelančevina, 5 g masnoće

Energetska vrijednost 307 KJ (73 Kcal)

1 jedinica Odgovara količini u kuhanom stanju u gramima: Natrija u mg Kalija u mg
Junetina:
But (sredina), rep, odresci, rebra, usoljena junetina 30 g 30 105
Svinjetina:
Bubrežnjak, lopatica, but, plećka 30 g 30 105
Janjetina:
Bubrežnjak, noga, rebra, lopatica 30 g 30 105
Perad:
Piletina i puretina sa kožom, kopun, domaća patka i guska 30 g 30 90
Teletina:
Kotleti 30 g 30 105
Iznutrice:
Jetra 30 g 17,1 96
Srce 30 g 28,5 96
Bubrezi 30 g 57 81
Kuhana šunka, nemasna* 30 g 818 96,9
Jaje 50 g (1 komad) 150 150
1 jedinica Odgovara količini u sirovom stanju u gramima: Natrija u mg Kalija u mg
Kremasti sir* 30 g 375 20,5
Feta sir, mozzarella 30 g 41,1 11,4
Polumasni sirevi (ementaler) 30 g 135 32,1
Parmezan (ribani) 30 g (4 žlice) 300 32,1
Topljeni sir* 25 g (1 trokut) 375 16,5
Tofu 120 g 8,4 50,4
Riblje prerađevine:
Sardine (konzervirane u ulju)** 30 g 195 129
Tuna steak 30 g 138,6 97,2
Tuna fileti (konzervirani bez ulja) 30 g 126 84
Gotovi proizvodi:
Kobasica, svinjska* 30 g 486,9 68,9
Hrenovka, pureća* 1 komad 150 83,5

* 400 i više mg natrija u 1 jedinici

** 400 i više mg natrija u 2 jedinice

Napomena: Prije pripremanja ili nakon kuhanja s mesa treba odstraniti svu vidljivu masnoću. Ako se koristi meso iz ove podskupine, a nije predviđeno jelovnikom, treba smanjiti masnoću u obroku za 1/2 jedinice.

MESO III – jako masno meso (20 % masnoće) i zamjene – NE PREPORUČUJE SE U DIJETALNOJ PREHRANI

1 jedinica sadrži: 7 g bjelančevina, 8 g masnoće

Energetska vrijednost 420 KJ (100 Kcal)

1 jedinica Odgovara količini u kuhanom stanju u gramima: Natrija u mg Kalija u mg
Junetina:
Prsa, but, rebra, koljenica, plećka, leđa 30 g 30 105
Svinjetina:
Kare, but, rebra, ostalo masno meso 30 g 30 105
Janjetina:
Prsa 30 g 30 105
Teletina:
Prsa 30 g 30 105
Mesni proizvodi:
Svježi narezak (kobasice) 30 g 324,6 57,9
Mesni narezak (četiri kolutića) 45 g 486,9 86,8
Ostali proizvodi:
Masni i punomasni sirevi diabetic (Cheddar, Roquefort, Edamer, Trapist) 30 g 325 57,9
Maslac od kikirikija 15 g

Napomena: Meso iz ove skupine može se uzimati samo povremeno i iznimno, kada nismo u prilici koristiti meso iz skupine mršavog i manje masnog mesa. Prije pripreme s mesa treba odstraniti vidljivu masnoću! Ako se koristi meso iz ove podskupine, a nije predviđeno jelovnikom, masnoću u obroku treba smanjiti za 1 jedinicu.