Krvna grupa B

Piše: Tončica Šiškov | Izvor: Denis Urošević Beroš

Iz vodiča „Prehrana prema krvnim grupama“ Denisa Uroševića Beroša donosimo detaljan popis namirnica koje su poželjne za osobe krvne grupe „B“ i onih koje bi trebale izbjegavati jer ne odgovaraju njihovoj konstituciji.


Krvna grupa B – mlijeko DA, gluten NE

Krvna grupa „B“ nastala je nakon krvne grupe „0“ i „A“, između 10.000 i 3500 godina prije Krista na području Himalaje, odakle se proširila prema Indiji i Uralu, a nakon toga udomaćila kod kavkaskih i mongolskih plemena.

Bavili su se stočarstvom i živjeli kao nomadi, načinom života za koji su tipične učestale selidbe pa i surovo osvajanje prostora. U zavisnosti od toga jesu li živjeli na višoj nadmorskoj visini ili u nižim predjelima, morfološki su nastala dva tipa ljudi s ovom krvnom grupom: viši i niži rastom. Viši tip je izrazito mišićav, aktivan i u stalnom pokretu, ramena su mu uža od bokova, a noge duže od trupa. Niži ljudi ove krvne grupe obično imaju asimetrična tijela, nešto kraću jednu ruku ili nogu od druge, žene neznatno veću jednu dojku, a muškarci nosnicu i slično. Općenito, za ovu krvnu grupu tipična je svijetla boja očiju, izraženiji obrazi i zglobovi, kao i muskulatura.

Nekonvencionalni kreativci

Osobe krvne grupe ‘B’ kombinacija su borbenosti i racionalnosti; mentalno su izdržljivi i dosljedni, osjećajni, ali i skloni prikrivanju osjećaja, a odlikuje ih i smisao za organizaciju. To su individualci skloni sanjarenju, ali jednako tako i dobri organizatori. Nekonvencionalni su i odbijaju kruta, nametnuta ograničenja i pravila s kojima se ne slažu. Intuicija im je naglašena, fleksibilni su i kreativni, uporni, ali nenametljivi. Maštoviti su, a imaju i naglašenu sposobnost vizualizacije (uključivši i vizualizaciju problema). Oni su i komunikativni, veseli, aktivni i druželjubivi, stoga i omiljeni među ljudima, a na okolinu djeluju umirujuće. Za njih se tvrdi da su najbolji prijatelji među svim krvnim grupama.

Ova grupa ima visok bazalni kortizol, zbog čega su izloženiji stresu. Da bi održali mentalnu i tjelesnu ravnotežu, neophodna im je tjelesna aktivnost, vježbe opuštanja zasnovane na vizualizaciji, meditacija, kao i pravilno disanje. Podložni su autoimunim bolestima te virusnim infekcijama s kojima se teško bore (viruse njihov imunološki sustav ne prepoznaje zbog sličnosti s antigenima). Također, slabo se brane od sporo razvijajućih infekcija, čije uzročnike mogu dugo nositi u organizmu. Hiperreaktivnost na stres može, osim depresije, izazvati i otpornost na inzulin, hipotireoizam i teškoće s krvnim tlakom. U kasnijim godinama skloni su demenciji.

Dobra probava

Krvnu grupu „B“ obilježava sklonost prema mliječnim proizvodima, a od mesa naročito ovčetini i kozletini. Odlično probavljaju gotovo sve mliječne proizvode, kao i mesne, s izuzetkom piletine, koju treba izbjegavati (ali ne i jaja i puretinu).

S obzirom na svoje nomadsko porijeklo, česte selidbe i mijenjanje mjesta boravka, život na područjima različite nadmorske visine, klime i temperatura, to je izuzetno prilagodljiva krvna grupa, što se očituje i na planu prehrane. Odgovara im širok spektar namirnica, s izuzetkom žitarica, dakle ne bi trebali jesti pekarske proizvode od pšenice, kukuruza pa čak ni raži. Zdrava prehrana u njihovu slučaju podrazumijeva isključivo proso, rižu i rižin kruh, esenski kruh (mana) i pir. Valja znati da upalu zglobova (kojoj je ova krvna grupa sklona), osim ostalog izaziva i gluten iz žitarica, koji uništava jednu vrstu šećera u sastavu hrskavično-zglobnog tkiva.

Za snažan imunitet

Vizualizacija i relaksacija tehnike su od kojih nositelji krvne grupe „B“ mogu imati velike koristi. Doprinos zdravlju i jačanju imuniteta dat će i smanjivanje količine ugljikohidrata, čime će regulirati i kolesterol, LDL, razinu šećera u krvi i zakiseljenost organizma. Stoga, kad osjetite umor, konzumirajte bjelančevine, može i u obliku proteinskog šejka, radije nego ugljikohidrate. Reguliranjem dnevnog ritma, koji uključuje faze odmora i tjelesne aktivnosti te redovit odlazak na počinak u isto vrijeme, uravnotežit ćete i lučenje kortizola i melatonina. Uz sve je preporuka umjerena, ali redovita tjelesna aktivnost aerobnog karaktera, kao i mentalno vježbanje, šah, joga, tehnike disanja, enigmatika, jogging.

Jeste li znali?

Zbog svoje energije, optimizma, komunikativnosti i praktičnosti ljudi krvne grupe „B“ najbolji su prijatelji!

Što jesti, a što izbjegavati?

KRVNA GRUPA B +

IZBJEGAVATI NEUTRALNO IZUZETNO DOBRO
(odnosi se i na rezus -)
piletina
svinjetina
inćuni
kamenice
lubin
mekušci
sladoled
crni grah
leća
miso
slanutak
mungo grah
sojin sir
sojino mlijeko
tofu
pinjoli
sezam
pistacije
suncokretove sjemenke
heljdina kaša
kozice, raženo brašno (samo rezus +)
bučine sjemenke
rajčica
stevija
gazirana mineralna voda
(odnosi se i na rezus -)
govedina
puretina
teletina
teleća jetrica
cipal
gavuni
lignje
lokarda
som
tuna
bree sir
edamer
gauda
kiselo vrhnje
maslac
kokošja jaja
bijeli grah
bob
crveni grah
mahune zelene
bademi
brazilski oraščići
lan
kesten
ječam
bezglutenski kruh (samo rezus +)
češnjak
vino crno i bijelo
ementaler
ghee
parmezan
sojin kruh
bazga
borovnice
dinje
smokve
trešnje
maline
(odnosi se i na rezus -)
riža
brokula
cvjetača
đumbir
kelj
mrkva
pastrnjak
repa
krumpir
ananas
brusnice
lubenice
šljive
banane
papaja
maslinovo ulje
melasa
sladić
zeleni čaj (samo rezus +)
kavijar
losos
štuka
svježi kravlji sir
kravlje mlijeko
pir
zobeno brašno

KRVNA GRUPA B –

IZBJEGAVATI NEUTRALNO IZUZETNO DOBRO
(odnosi se i na rezus +)
pšenica
heljda
kukuruz
kikiriki
rajčice
sezam
kokos
piletina
cimet
raž
aloe vera (u bilo kojem obliku)
masline
rabarbara
rotkvice
šipak
suncokretovo ulje
sojino ulje
kečap
sojin umak
gazirana pića (samo rezus -)
crni čaj
crna kava
fruktoza
krumpir
zobeno brašno
sojin kruh
švicarski sir
(odnosi se i na rezus +)
kvinoja
blitva
bundeva
celer
chili
cikorija
bukovače
grašak
hren
kapare
korijander
koraba
krastavac
kiseli kupus
crveni luk
ljutika
mahune
poriluk
radič
špinat
tikvice
zelena salata
breskva
dinja
grejp
grožđe
jabuka
kruška
limun
mandarina
naranča
kivi
kruške
marelice (samo rezus -)
kavijar
list
losos
štuka
svježi kravlji sir
kravlje mlijeko
bubrežasti grah
bučine sjemenke
(odnosi se i na rezus + )
divljač
janjetina
kozletina
kunić
ovčetina
bakalar
grdobina
oslić
skuša
srdela (i srodnici)
škarpina
feta sir
jogurt
kefir
kozje, kravlje mlijeko
kozji sir
mozzarela
riccota
orasi
proso (samo rezus -)
češnjak
vino crno i bijelo
bazga
borovnica
kupine
limeta
maline
ribiz