Piše: Tončica Šiškov | Izvor: Denis Urošević Beroš
Iz vodiča „Prehrana prema krvnim grupama“ Denisa Uroševića Beroša donosimo detaljan popis namirnica koje su poželjne za osobe krvne grupe AB i onih koje bi trebale izbjegavati jer ne odgovaraju njihovoj konstituciji.
Krvna grupa AB na ribu i povrće
Krvna grupa AB najmlađa je (nastala je u Aziji 600 godina prije Krista), jedina je nastala kombinacijom dviju krvnih grupa – A i B, za razliku od ostalih koje su rezultat promjena u životnom okruženju i životnih okolnosti, a i najrjeđa je u populaciji: svjetski prosjek zastupljenosti je 5%, dok je u Indiji najzastupljenija (približno 10% stanovništva).
Kako je nastala u razdoblju kad su životni uvjeti na Zemlji bili slični današnjima i stoga iziskivali složeniji biokemijski sastav čovjekova organizma, ova je grupa najsloženija te najprilagođenija uvjetima suvremenog života. Specifičnost joj je i ta da nema antigene na ostale krvne grupe, zbog čega je univerzalni primatelj krvi.
Nosioce AB krvne grupe karakteriziraju brojne i danas poželjne i u suvremenom društvu poželjne osobine. Osobe su miroljubive i nisu sklone sukobima i ljutnji, vrlo osjećajne, intuitivne, dobronamjerne, ali i prilično distancirane i pasivne. Spretno u sebi objedinjuju različitosti, zbog čega su empatične i prilagodljive; promišljeni su i skloni učenju, čitanju, slikarstvu i umjetnosti pa su istaknuti profesori, svećenici i umjetnici najčešće krvna grupa AB.
Skloni ovisnostima
Riječ je o intuitivnim, produhovljenim ljudima koji gledaju u budućnost, zbog čega često vide korak dalje od drugih, razbijajući stereotipe i društvene granice. Nisu natjecateljskog duha i ne podnose pritiske, skloniji su distancirati se od poslovne i društvene arene, a i u društvu su povučeni i tihi.
Kako su skloni promišljanju i analizama, u čemu znaju i pretjerati, za njihovo su psihofizičko zdravlje važne tehnike disanja, posebno kroz nos, kao i kombinirano bavljenje npr. jogom i manje zahtjevnim tjelesnim aktivnostima, kao što su lagani joging ili ples. Ova je krvna grupa sklonija meditaciji i teoretiziranju, nego tjelesnoj aktivnosti. Odlikuje je manjak dopamina, viša razina hormona te snažna reakcija na stres (kao i krvna grupa B), a zbog niske razine enzima MAO-monoaminoksidaze, adrenalin im se dulje zadržava u krvi. Preemotivne reakcije na stres dovode do hipertenzije, bolesti karakteristične za ovu krvnu grupu, pretilosti i sklonosti ovisnostima: pušenju, alkoholu, kockanju, drogi, hrani…
Otporni na tumore
Metabolizam ove krvne grupe karakterizira visok faktor zgrušavanja krvi pa su izražene bolesti srca i krvožilnog sustava, poput sklonosti trombozi i moždanom udaru.
Osjetljiva točka im je i probavni sustav, što može imati za posljedicu nižu razinu kalcija i sklonost anemiji. Niska je i razina želučane kiseline, a kombinacija ova dva faktora jača mogućnost razmnožavanja bakterija u želucu i crijevima, ali i osteoporozu (jer se kalcij slabije resorbira u uvjetima slabe želučane kiseline). Da bi se to izbjeglo, potreban je redovit unos probiotika.
Ova krvna grupa ima i specifičan imunitet. Sklona je infekcijama grla, uha, nosa i probavnog trakta, ali otporna na tumore, zahvaljujući činjenici da su stanice prirodne ubojice ili natural killeri (NK) najaktivniji imuno faktor ove krvne grupe. Kao da im je priroda na taj način nadomjestila nedostatak antitijela za antigene ostalih krvnih grupa.
Dijete vam odmažu!
Ako ste nosilac krvne grupe AB, ne gladujte i izbjegavajte dijete jer one kod vas potiču lučenje hormona stresa, što ima za posljedicu usporavanje metabolizma i taloženje masnoća. Za poticanje probave preporuča se gorki aperitiv do sat vremena prije jela, kao i „energetski doručak“, tzv. protokol Buldwig, recept kojeg smo objavili u početku serijala o krvnim grupama, a koji osigurava potrebne bjelančevine. Kako ova krvna grupa oskudijeva i u količini probavnih enzima i želučanoj kiselini, onemogućena joj je dobra probava mesa, zbog čega ono ne bi smjelo biti glavni izvor proteina, već riba i morski plodovi. Redovito konzumiranje ribe savjetuje se i radi razrjeđivanja krvi, kao i regulacije rada štitnjače. Poželjno je izbaciti kukuruz, pšenicu i piletinu iz prehrane, izbjegavati gazirana pića, kofein i alkohol. Preporučuju se proizvodi od soje i zeleno povrće jer pospješuju čišćenje organizma i smanjuje težinu. Uz plodove mora, osnov prehrane trebali bi biti i kiseli mliječni proizvodi te povrće i voće.
Što jesti, a što izbjegavati?
KRVNA GRUPA AB +
IZBJEGAVATI | NEUTRALNO | IZUZETNO DOBRO |
---|---|---|
(odnosi se i na rezus -) govedina piletina svinjetina slanina/šunka teletina inćun oslić pastrva kravlje mlijeko maslac, parmezan sladoled crveni i mungo grah sezam suncokret (i ulje) lješnjak heljdina kaša kukuruz divljač guska barakuda gof grgeč hobotnica i srodnici školjkaši |
(odnosi se i na rezus -) teleća jetra dagnje gavuni kavijar lignje lokarda morski pas som šaran škarpina štuka trlja edamer ementaler gauda kravlje mlijeko obrano grah bob sojine pahuljice badem makadamija pinjoli lanene sjemenke (samo rezus +) janjetina švicarski sir žumanjak sojin sir brazilski orah pistacio integralna pšenica đumbir limeta šećer bijeli i smeđi vino crno |
(odnosi se i na rezus – ) puretina bakalar grdobina skuša štuka tuna bjelanjak svježi kravlji sir feta sir kefir kozje mlijeko mozzarella ricotta vrhnje nemasno bjelanjak leća kesten kikiriki maslac od kikirikija proso raženi kruh raženo brašno (samo rezus +) jogurt tofu sojin kruh |
KRVNA GRUPA AB –
IZBJEGAVATI | NEUTRALNO | IZUZETNO DOBRO |
---|---|---|
(odnosi se i na rezus +) kokice pšenica žganci naranča ocat (jabučni i vinski) papar kava crni čaj kapare crne masline bukovače shiitake rotkvice banane mandarine mango šipak kečap kokosovo ulje paprike (crvene i zelene) list brie sir camembert slanutak bijeli i crni papar artičoka gazirana pića žestoka pića masline crne (samo rezus -) pšenične klice pšenica integralna sojin kruh šećer bijeli i smeđi |
(odnosi se i na rezus +) ječam pir pšenična krupica pšenične mekinje blitva buča cikorija gljive grašak u mahunama hren kiseli kupus koraba krumpir ljutika mahune masline zelene morska alga kelp poriluk radič rajčica špinat tikvice zelena salat jabuke nektarinke čokolada laneno ulje sojino ulje ulje repice majoneza crveni papar (samo rezus -) jogurt tofu kupine |
(odnosi se i na rezus +) rižino brašno riža (bijela i smeđa) zobeno brašno i mekinje brokula celer cvjetača češnjak gorušica kelj krastavac krumpir slatki (batat) kupus lucerna mrkva patlidžan grejp kivi limun lubenica smokve šljive trešnje maslinovo i orahovo ulje peršin (samo rezus -) limeta vino crno đumbir |