Piše: Tončica Šiškov | Izvor: Denis Urošević Beroš
Iz vodiča „Prehrana prema krvnim grupama“ Denisa Uroševića Beroša donosimo detaljan popis namirnica koje su poželjne za osobe krvne grupe A i onih koje bi trebale izbjegavati jer ne odgovaraju njihovoj konstituciji.
Krvna grupa A – vegetarijanstvo im je „u krvi“
Kad su se dotadašnji lovci i nomadi počeli baviti poljoprivredom, pripitomljavanjem i uzgojem domaćih životinja, iz energične, hiperaktivne i dinamične ratničke krvne grupe „0“ nastala je krvna grupa „A“ prilagođena agrarnoj aktivnosti ljudi i mirnijem načinu života u zajednicama. Poticao je zajedništvo, suradnju među članovima zajednice i podjelu uloga, zbog čega su nosioci ove krvne grupe socijalno osjetljiviji, a ustanovljeno je i da se, u odnosu na osobe grupe „0“, lakše bore protiv zaraznih bolesti koje napadaju veće zajednice, kao što su tifus, kuga ili kolera. Bilo je neophodno razviti socijalne osobine kao što su empatija, usmjerenost na druge, suradnja i timski rad, a pod ruku s tim i mudrost, vještine komunikacije i usuglašavanja stavova te samokontrolu, neophodnu radi očuvanja dobrih odnosa s drugima. Iz tog su razloga osobe krvne grupe A smirenije, introvertiranije, suzdržanije, dobri slušači, ali i perfekcionisti skloni tjeskobi. Za razliku od praljudi, nisu tako agresivni i eksplozivni, nego tolerantniji pa se lakše odljute. Mentalno i metabolički su sporiji, a fizički niži rastom od svojih predaka, imaju kraće ruke i prste, trup duži od nogu, ramena uža od bokova, dok žene imaju izraženije grudi.
Sporiji metabolizam
Grupa „A“ ima manje nekih probavnih enzima, stoga i sporiji metabolizam te lošiju zaštitu probavnog trakta. A zbog manje želučane kiseline uslijed biljne prehrane ne mogu lako probavljati meso, kao ni mlijeko i mliječne proizvode. Dodatno, zasićene masnoće iz mliječnih proizvoda povećavaju rizik od pretilosti i dijabetesa, kao i bolesti srca i krvnih žila (krv im je gušća, a faktori zgrušavanja krvi viši) te raka. Snažno reagiraju na stres koji povećava razinu kortizola u krvi, što može imati za posljedicu poremećaj lučenja inzulina, smanjenje mišićnog tkiva (jer ga kortizol rastvara), probleme s tlakom. U osnovi su vegetarijanci, a proteinska im se prehrana bazira na ribi, jajima, piletini, puretini i janjetini pa zbog manjka crvenog mesa u prehrani češće imaju manjak vitamina B – 12, odnosno skloniji su anemiji.
Joga i šetnje
Da bi aktivirali metabolizam i ojačali nedovoljno aktivan imunosustav, nužno je bavljenje tjelesnom aktivnošću. Pritom treba imati na umu da ih, zbog povišene razine bazalnog kortizola, teški treninzi tjelesno i psihički dodatno opterećuju, pa njihov izbor trebaju biti joga, lagani fitness, plivanje, vožnja biciklom, šetnje u prirodi.
Organizam reagira na određene namirnice pojačanim lučenjem sluzi u nosnicama, suzenjem, kašljem ili edemima sluzokože. U slučaju tih simptoma potrebno je izbaciti iz prehrane pšenicu, kravlje mlijeko, šećer, kolače, bombone, rajčicu, piletinu i kukuruz, a osobe s negativnim rezus faktorom i soju, dok rajčicu ne trebaju izbjegavati, uz povećan unosa voća i povrća.
Od dodataka prehrani savjetuje im se zeleni čaj, artičoke (potiču žučnu kiselinu i metaboliziranje kolesterola), kurkuma, korijen maslačka (poboljšava funkciju jetre i žuči), a kao digestiv mala količina pelinkovca. Preporuka je i konzumiranje tune, koja je bogata fosfidima, a od začina korijandera, koji pojačava sintezu žučne kiseline u jetri te povećava HDL, a smanjuje LDL. Čaj od koprive je nužan dodatak za detoksikaciju krvi i jetre, a u sezoni se preporučuju i trešnje, koje eliminiraju iz jetre opasan enzim ODC.
Prehrana za zdravlje srca
Ova je krvna grupa biološki predodređena za bolesti srca, što nameće važnost prilagođene prehrane. Preventivno će djelovati hrana i dodaci koji djeluju na razrjeđivanje krvi i pridonose snazi srčanog mišića i zalisaka.
- Glog se u naturopatskoj medicini koristi za lječenje i prevenciju angine pectoris, visokog tlaka i aritmije te čisti arterije.
- Koenzim Q10 djeluje pozitivno na optimalno funkcioniranje stanica u stanju pojačanog opterećenja, prevenira srčane bolesti te sprječava oksidaciju LDL-a.
- Vitamini A, C, E, koji su antioksidansi, najbolje je konzumirati u obliku sirovog voća i povrća.
- Ginko biloba djeluje na razrjeđivanja krvi, a pospješuje i bolju cirkulaciju krvi u mozgu, čime preventivno djeluje i na Alzheimer, pamćenje i kognitivne funkcije u cjelini.
- Resveratrol, antioksidans koji čisti krvne žile i razrjeđuje krv, prisutan je u košticama crnog grožđa, a može se nabaviti i kao dodatak prehrani.
Što jesti, a što izbjegavati?
KRVNA GRUPA A +
IZBJEGAVATI | NEUTRALNO | IZUZETNO DOBRO |
---|---|---|
govedina svinjetina lignje oslić škampi gotovo sve vrste sireva kravlje mlijeko maslac sladoled crveni grah slanutak pšenica integralna pšenica krumpir (crveni, bijeli, žuti) kupus kiseli i sirovi paprika patlidžan rajčica (plod i sok) banane mandarine naranče ocat crni čaj pivo |
janjetina piletina puretina feta sir jogurt kefir kokošja jaja mozarella ricotta sir vrhnje bademi bijeli grah lješnjaci ječam kukuruz pir proso riža cvjetača endivija grašak krastavci sirovi masline zelene radič tikvice zelena salata jabuke jagode soja suncokret čokolada |
bakalar lokarda pastrva skuša srdela crni grah kikiriki lan leća mahune orasi sojin sir heljda raženo, sojino, zobeno brašno blitva brokula buča celer cikorija češnjak kelj krastavci kiseli luk mrkva poriluk repa špinat zelena salata grejp limun crno vino kava |
KRVNA GRUPA A –
IZBJEGAVATI | NEUTRALNO | IZUZETNO DOBRO |
---|---|---|
crni čaj ocat (sve vrste) naranča mandarine masline zelene krastavci kiseli krumpir kupus kiseli i sirovi kukuruz pšenica pšenica integralna slanutak suncokretove sjemenke crveni grah kravlje mlijeko maslac parmezan sladoled vrhnje gotovo svi sirevi |
pivo čokolada banane jabuke jagode mrkva paprika patlidžan radič rajčica tikvice zelena salata celer češnjak endivija grašak hren kelj pupčar koraba krastavci (sirovi) žitarice riža (sve vrste) crni grah jogurt kefir kokošja jaja mozzarella ricotta sir |
crno vino kava laneno ulje maslinovo ulje šljive bobičasto voće grejp limun poriluk repa špinat bamija blitva brokula buča cikorija đumbir kelj luk orasi kikiriki lanene sjemenke leća mahune zelene gotovo sva riba kikiriki |