Krvna grupa 0

Piše: Tončica Šiškov | Izvor: Denis Urošević Beroš

Iz vodiča „Prehrana prema krvnim grupama“ Denisa Uroševića Beroša donosimo detaljan popis namirnica koje su poželjne za osobe krvne grupe 0 i onih koje bi trebale izbjegavati jer ne odgovaraju njihovoj konstituciji.


Krvna grupa 0 – nekad lovci, danas mesožderi

Kad su kromanjonci, negdje 40.000 godina prije Krista, izvojevali pobjedu u nemilosrednom prirodnom okruženju, Sahara je bila plodna savana s obiljem biljnog, a posebno životinjskog svijeta. Kako se nisu bavili uzgojem biljki ili pripitomljavanjem divljih životinja, u njihovoj je prehrani prevladavalo meso. Specifičnosti evolucijske borbe za opstanak utjecale na i na njihove morfološke i mentalne krakteristike pa su oni relativno visoki, dugih udova i prstiju, gonioidni vilični kut im je pod 90°, vrat duži, ramena široka u odnosu na bokove, a dužina nogu i trupa u proporciji. Oni imaju krvnu grupu 0.

Karakterizira ih odlučnost, britkost, natjecateljski duh, eksplozivnost, skeptičnost, liderstvo, borbenost, prodoran pogled; ukupno više od stotinu morfoloških i psiholoških karakteristika.

Sportaši i lideri

Danas su osobe krvne grupe 0 ekstrovertirane, jake, stabilne, praktične, samouvjerene. Dobri su stratezi, jaki i uporni, natjecateljski raspoloženi i nemirni. Stvoreni su da budu djelotvorni, uvijek aktivni, pravi borci, sportaši. Djeca ove krvne grupe ranije prohodaju i uglavnom su hiperaktivna pa ih je i pametno usmjeriti na bavljenje sportom. Baš zato najveći broj vrhunskih sportaša zaista ima krvnu grupu 0. Stres rješavaju fizičkom aktivnošću, ali im dugotrajni stres ne odgovara jer metabolički nemaju u krvi dovoljnu količinu MAO ili monoaminoksidaze, koja uništava kortizol i adrenalin. Stoga biokemijski poremećaji koji nastaju kao reakcija na stres mogu dovesti do metaboličkih tegoba, posebno u endokrinom sustavu (štitnjača, gušterača, nadbubrežne žlijezde).

Ne mogu bez mesa

Gladovanje, razne dijete, izbjegavanje mesa za njih su pravi stres. Ne smiju preskakati obroke, a na jelovniku im trebaju prevladavati meso i riba. Zbog niskih faktora koagulacije krvi poželjna je učestalija konzumacija jogurta, kefira i zelene salate. Uz obilnije mesne obroke te uz zeleno lisnato povrće obavezno je konzumiranje jedne čaše gazirane mineralne vode (sobne temperature) radi regulacije gastrina i neutralizacije nitrozamina, koji se stvara u crijevima.

Žene krvne grupe 0 sklone su bolestima štitnjače. Tijekom probave se stvara previše želučane kiseline te nakon obroka pepsinogena pa imaju veliku sklonost gastritisu, GERB–u i čiru. Poželjno je da izbjegavaju kofein, alkohol, mentu, čokoladu, ne rade velike pauze među obrocima i ne pretjeruju s količinama.

Veliki su im problem ugljikohidrati jer im usporavaju metabolizam i povisuju trigliceride, uslijed čega se stvaraju masne zalihe, što dovodi do rezistencije na inzulin i hipertiroizma. Ukoliko stalno unose mnogo ugljikohidrata, otvara im se put srčanim problemima, kojima inače ova krvna grupa nije sklona. Stoga im se preporučuje raženi kruh, dok pšenicu i kukuruz trebaju zaboraviti, kao i zob.

Zdravi doručak za sve krvne grupe

Ono što je gotovo jednako za sve krvne grupe je zdravi doručak, koji svi mogu konzumirati bez ikakvih ograničenja (bez obzira na spol, dob, bolest, kemoterapiju, uzimanje određenih lijekova). Denis Urošević Beroš preporučuje doručak koji je prema autorici, znanstvenici Johanni Budwig, nazvan ‘protokol Budwig’, u kojem je on prema krvnim grupama korigirao samo voće. Nakon takvog doručka krv će vam se napuniti kisikom i postati svjetlija, ženama će se ciklus stabilizirati, a nakon 4, 5 mjeseci će im dolaziti unutar zadanih 48 sati. Popravit će se peristaltika crijeva, lakše će disati i vratit će im se osjećaj snage. Moguća je početna kratka i blaga mučnina, a nakon 2 do 3 dana energično pražnjenje crijeva.

  • 2 žlice hladno prešanog lanenog ulja
  • 3 žlice posnog kravljeg sira 10 – 12% m.m.
  • 1 žlica meda (domaćeg) s cvjetnim prahom (polenom)
  • 1 do 1,5 dl jogurta
  • ½ do 1 cijeli iscijeđeni limun (ne koru)
  • 8 komada badema i 8 polovica oraha
  • sezonsko voće prema želji, ali isključivo prema krvnoj grupi (može biti više vrsta)
  • banana za krvnu grupu ‘0’ i ‘B’ i negativne rezus faktore ostalih krvnih grupa, dok grupe ‘A’ i ‘AB’ trebaju konzumirati 5 – 6 šljiva ili 2 velike kruške

Sve namirnice se izmiksaju u blenderu, dok smjesa ne dobije kašasti oblik. Treba ih pojesti u roku od pola sata, a sat i pol do dva nakon doručka ne konzumirati ništa osim vode ili zelenog čaja.

Jeste li znali?

Gen za dopamin beta hidroksilazu, koji pretvara dopamin u neuro-hormon, nalazi se na devetom paru kromosoma koji ujedno određuje i krvnu grupu, a što potvrđuje tvrdnju o povezanosti krvne grupe s osobinama ličnosti

Što jesti, a što izbjegavati?

KRVNA GRUPA 0 +

IZBJEGAVATI NEUTRALNO IZUZETNO DOBRO
svinjetina
slanina, šunka, salame
hobotnica
lignje
žabe
sve vrste sireva
leća
slanutak
soja
tempeh
tofu
kesten
kikiriki
mak
pistacije
proizvodi od bijelog brašna
proizvodi od integralnog brašnakukuruz
ječam
cvjetača
krastavac kiseli/sirovi
krumpir
masline crne
poriluk
avocado
dinja
kivi
kokosovo mlijeko
kupine
mandarine
kukuruzno ulje
sojino ulje
suncokretovo ulje
crni čaj
kava
pivo
slatka gazirana pica
vino bijelo
žestoka pića
inćuni
kunić
oslić
kefir
jogurt
kokošje jaje
pačje jaje
maslac
bijeli grah
slanutak
soja
tempeh
tofu
bezglutenski kruh
heljdina kaša
riža
sojino brašno i kruh
zob i zobeno brašno
kupus kiseli/svježi
patlidžan
datulje
jabuke
jagode
marelice
šipak
vino crno
divljač
govedina
janjetina
teletina
bakalar
grgeč
list
srdela
štuka
bučine sjemenke
orasi
sjemenke lana
kelj
batat
luk
maslačak
mrkva
špinat
ananas
banane
mango
smokve suhe/svježe
šljive
trešnje
laneno ulje
maslinovo ulje
zeleni čaj
gazirana mineralna voda

KRVNA GRUPA 0 –

IZBJEGAVATI NEUTRALNO IZUZETNO DOBRO
svinjetina
slanina, šunka, salama
hobotnica
inćuni
lignje
žabe
sve vrste sireva
kesten
kikiriki
mak
pitacije
proizvodi od bijelog brašna
proizvodi od integralnog brašna
bezglutenski kruh
heljdina kaša
ječam
kukuruz
sojino brašno i kruh
zob i zobeno bašno
cvjetača
krastavci kiseli/svježi
krumpir
kupus kiseli/sirovi
masline crne
patlidžan
poriluk
dinja
jabuke
jagode
kivi
kokosovo mlijeko
kupine
mandarine
marelice
kukuruzno ulje
sojino ulje
suncokretovo ulje
crni čaj
kava
pivo
slatka gazirana pića
vino bijelo
žestoka pića
janjetina
kefir
jogurt
kokošje jaje
pačje jaje
maslac
bijeli grah
leća
riža
laneno ulje
divljač
govedina
kunić
teletina
bakalar
grgeč
list
oslić
srdela
štuka
bučine sjemenke
orasi
sjemenke lana
kelj
batat
luk
maslačak
mrkva
špinat
ananas
avokado
banane
datulje
mango
smokve suhe/svježe
šipak
šljive
trešnje
maslinovo ulje
zeleni čaj
gazirana mineralna voda
vino crno