Dijabetička dijeta od 9660 KJ ili 2300 Kcal (3 obroka)

Izvor: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”, Zagreb, 1994.

Ukupna dnevna količina namirnica:
1. Kruh i zamjene 11 jedinica / 803 Kcal
2. Meso i zamjene (Meso I) 5 jedinica / 150 g / 275 Kcal
Meso i zamjene (Meso II) 3 jedinice / 220 Kcal
3. Povrće 4 jedinice / 400 g / 100 Kcal
4. Voće 5 jedinica / 500 g / 300 Kcal
5. Mlijeko i zamjene 2 jedinice / 4,8 dl / 286 Kcal
6. Masnoće i zamjene 7 jedinica / 35 g / 315 Kcal

Orjentacioni raspored namirnica po obrocima

Obrok Raspored jedinica Prijedlog namirnica Količina
1. Zajutrak 1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” Mlijeko 2,4 dl (240 g)
4 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” Kruh, crni, 3 kriške 120 g
2 jedinice iz skupine “Meso II i zamjene” Šunka, kuhana 60 g
1 jedinica iz skupine “Voće” Jabuka, manja 100 g
2. Ručak Juha s tjesteninom
4 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” Tjestenina u juhi 60 g
2 jedinice iz skupine “Povrće” Cvjetača 200 g
3 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” Junetina, pirjana 90 g
4 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” Ulje, 4 male žlice 20 g
2 jedinice iz skupine “Voće” Naranča, dvije manje 200 g
3. Večera 3 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” Krumpir, kuhani 300 g
2 jedinice iz skupine “Povrće” Salata od kupusa 200 g
3 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” Piletina, kuhana 90 g
3 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” Ulje, 3 male žlice 15 g
1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” Jogurt 2,4 dl (240 g)
2 jedinice iz skupine “Voće” Jabuke, dvije manje 200 g

Napomena: 2 jedinice iz skupine “Voće” mogu se uzeti umjesto za zajutrak za doručak, a umjesto za ručak za popodnevnu užinu.