Izvor: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”, Zagreb, 1994.
Ukupna dnevna količina namirnica: |
1. Kruh i zamjene |
9 jedinica / 657 Kcal |
2. Meso i zamjene (Meso I) |
5 jedinica / 150 g / 275 Kcal |
Meso i zamjene (Meso II) |
3 jedinice / 220 Kcal |
3. Povrće |
4 jedinice / 400 g / 100 Kcal |
4. Voće |
5 jedinica / 500 g / 300 Kcal |
5. Mlijeko i zamjene |
2 jedinice / 4,8 dl / 286 Kcal |
6. Masnoće i zamjene |
6 jedinica / 30 g / 270 Kcal |
Orjentacioni raspored namirnica po obrocima
Obrok |
Raspored jedinica |
Prijedlog namirnica |
Količina |
1. Zajutrak |
1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” |
Mlijeko |
2,4 dl (240 g) |
|
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” |
Kruh, crni, 1 kriška |
60 g |
|
2 jedinice iz skupine “Meso II i zamjene” |
Šunka, kuhana |
60 g |
|
1 jedinica iz skupine “Masnoće i zamjene” |
Margarin, 1 mala žlica |
5 g |
2. Doručak |
1 jedinica iz skupine “Kruh i zamjene” |
Kruh, crni, 1/2 kriške |
30 g |
|
1 jedinica iz skupine “Meso II i zamjene” |
Sir za mazanje, 1 trokut |
25 g |
|
1 jedinica iz skupine “Voće” |
Jabuka, dvije manje |
200 g |
3. Ručak |
|
Juha od povrća |
|
|
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” |
Tjestenina, kuhana |
120 g |
|
2 jedinice iz skupine “Povrće” |
Mrkva, peršin, cvjetača (u juhi) |
200 g |
|
|
Gljive, pirjane |
100 g |
|
|
Zelena salata, po želji |
|
|
2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” |
Junetina, pirjana |
60 g |
|
2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” |
Ulje, 2 male žlice |
10 g |
|
1 jedinica iz skupine “Voće” |
Naranča, manja |
100 g |
4. Užina |
1 jedinica iz skupine “Kruh i zamjene” |
Kruh, crni, 1/2 kriške |
30 g |
|
1 jedinica iz skupine “Meso II i zamjene” |
Šunka, kuhana |
30 g |
|
1 jedinica iz skupine “Masnoće i zamjene” |
Margarin, 1 mala žlica |
5 g |
|
1 jedinica iz skupine “Voće” |
Jabuka, dvije manje |
200 g |
5. Večera |
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” |
Krumpir, kuhani |
200 g |
|
1 jedinica iz skupine “Povrće” |
Salata od rajčice i luka |
200 g |
|
2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” |
Oslić, kuhani |
60 g |
|
2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” |
Ulje, 2 male žlice |
10 g |
6. Noćni obrok |
1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” |
Mlijeko |
2,4 dl (240 g) |
|
1 jedinica iz skupine “Kruh i zamjene” |
Kruh, crni, 1/2 kriške |
30 g |