Dijabetička dijeta od 7140 KJ ili 1700 Kcal

Izvor: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”, Zagreb, 1994.

Ukupna dnevna količina namirnica:
1. Kruh i zamjene 8 jedinica / 584 Kcal
2. Meso i zamjene (Meso I) 4 jedinice / 120 g / 220 Kcal
Meso i zamjene (Meso II) 2 jedinice / 150 Kcal
3. Povrće 3 jedinice / 300 g / 75 Kcal
4. Voće 3 jedinice / 300 g / 180 Kcal
5. Mlijeko i zamjene 2 jedinice / 4,8 dl / 286 Kcal
6. Masnoće i zamjene 4 jedinice / 20 g / 180 Kcal

Orjentacioni raspored namirnica po obrocima

Obrok Raspored jedinica Prijedlog namirnica Količina
1. Zajutrak 1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” Mlijeko 2,4 dl (240 g)
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” Kruh, crni, 1 kriška 60 g
1 jedinica iz skupine “Meso I i zamjene” Šunka, kuhana 30 g
2. Doručak 1 jedinica iz skupine “Kruh i zamjene” Kruh, crni, 1/2 kriške 30 g
1 jedinica iz skupine “Voće” Jabuka, manja 100 g
3. Ručak Juha od povrća
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” Riža, kuhana 120 g
2 jedinice iz skupine “Povrće” Mrkva, peršin, cvjetača (u juhi) 200 g
Zelena salata, po želji
2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” Govedina, kuhana 60 g
2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” Ulje, 2 male žlice 10 g
1 jedinica iz skupine “Voće” Naranča, manja 100 g
4. Užina 1 jedinica iz skupine “Kruh i zamjene” Kruh, crni, 1/2 kriške 30 g
1 jedinica iz skupine “Meso II i zamjene” Sir za mazanje, 1 trokut 25 g
1 jedinica iz skupine “Voće” Jabuka, manja 100 g
5. Večera 2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” Krumpir, kuhani 200 g
1 jedinica iz skupine “Povrće” Salata od kupusa 100 g
2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” Junetina, pirjana 60 g
2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” Ulje, 2 male žlice 10 g
6. Noćni obrok 1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” Mlijeko 2,4 dl (240 g)