Dijabetička dijeta od 7140 KJ ili 1700 Kcal (3 obroka)

Izvor: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”, Zagreb, 1994.

Ukupna dnevna količina namirnica:
1. Kruh i zamjene 8 jedinica / 584 Kcal
2. Meso i zamjene (Meso I) 4 jedinice / 120 g / 220 Kcal
Meso i zamjene (Meso II) 2 jedinice / 150 Kcal
3. Povrće 3 jedinice / 300 g / 75 Kcal
4. Voće 3 jedinice / 300 g / 180 Kcal
5. Mlijeko i zamjene 2 jedinice / 4,8 dl / 286 Kcal
6. Masnoće i zamjene 4 jedinice / 20 g / 180 Kcal

Orjentacioni raspored namirnica po obrocima

Obrok Raspored jedinica Prijedlog namirnica Količina
1. Zajutrak 1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” Mlijeko 2,4 dl (240 g)
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” Kruh, crni, 1 kriška 60 g
2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” Šunka, prešana 60 g
1 jedinica iz skupine “Voće” Jabuka, manja 100 g
2. Ručak Juha od povrća
3 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” Riža, kuhana 180 g
2 jedinice iz skupine “Povrće” Mrkva, peršin, cvjetača (u juhi) 200 g
Zelena salata, po želji
2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” Govedina, kuhana 60 g
2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” Ulje, 2 male žlice 10 g
1 jedinica iz skupine “Voće” Naranča, manja 100 g
3. Večera 3 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” Krumpir, kuhani 300 g
1 jedinica iz skupine “Povrće” Kelj, kuhani 100 g
2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” Junetina, pečena u foliji 60 g
2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” Ulje, 2 male žlice 10 g
1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” Mlijeko 2,4 dl (240 g)
1 jedinica iz skupine “Voće” Jabuka, manja 100 g

Napomena: 1 jedinica iz skupine “Voće” može se uzeti umjesto za zajutrak za doručak, a umjesto za ručak za popodnevnu užinu.