Izvor: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”, Zagreb, 1994.
Ukupna dnevna količina namirnica: |
1. Kruh i zamjene |
6 jedinica / 438 Kcal |
2. Meso i zamjene (Meso I) |
5 jedinica / 150 g / 275 Kcal |
3. Povrće |
3 jedinice / 300 g / 75 Kcal |
4. Voće |
3 jedinice / 300 g / 180 Kcal |
5. Mlijeko i zamjene |
1 jedinica / 2,4 dl / 143 Kcal |
6. Masnoće i zamjene |
4 jedinice / 20 g / 180 Kcal |
Orjentacioni raspored namirnica po obrocima
Obrok |
Raspored jedinica |
Prijedlog namirnica |
Količina |
1. Zajutrak |
1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” |
Mlijeko |
2,4 dl (240 g) |
|
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” |
Kruh, crni, 1 kriška |
60 g |
|
1 jedinica iz skupine “Meso I i zamjene” |
Šunka, prešana |
30 g |
2. Doručak |
1 jedinica iz skupine “Voće” |
Jabuka, manja |
100 g |
3. Ručak |
|
Juha od povrća |
|
|
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” |
Krumpir, kuhani |
200 g |
|
2 jedinice iz skupine “Povrće” |
Mrkva i peršin (u juhi) |
50 g |
|
|
Mahune |
150 g |
|
2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” |
Piletina, pirjana |
60 g |
|
2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” |
Ulje, 2 male žlice |
10 g |
|
1 jedinica iz skupine “Voće” |
Kruška, manja |
100 g |
4. Užina |
1 jedinica iz skupine “Voće” |
Naranča, manja |
100 g |
5. Večera |
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” |
Tjestenina, kuhana |
120 g |
|
1 jedinica iz skupine “Povrće” |
Salata od kupusa |
100 g |
|
2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” |
Junetina, pirjana |
60 g |
|
2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” |
Ulje, 2 male žlice |
10 g |