
Izvor: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”, Zagreb, 1994.
Ukupna dnevna količina namirnica: | |
---|---|
1. Kruh i zamjene | 6 jedinica / 438 Kcal |
2. Meso i zamjene (Meso I) | 5 jedinica / 150 g / 275 Kcal |
3. Povrće | 3 jedinice / 300 g / 75 Kcal |
4. Voće | 3 jedinice / 300 g / 180 Kcal |
5. Mlijeko i zamjene | 1 jedinica / 2,4 dl / 143 Kcal |
6. Masnoće i zamjene | 4 jedinice / 20 g / 180 Kcal |
Orjentacioni raspored namirnica po obrocima
Obrok | Raspored jedinica | Prijedlog namirnica | Količina |
---|---|---|---|
1. Zajutrak | 1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” | Mlijeko | 2,4 dl (240 g) |
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” | Kruh, crni, 1 kriška | 60 g | |
1 jedinica iz skupine “Meso I i zamjene” | Šunka, prešana | 30 g | |
1 jedinica iz skupine “Voće” | Jabuka, manja | 100 g | |
2. Ručak | Juha od povrća | ||
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” | Krumpir, kuhani | 200 g | |
2 jedinice iz skupine “Povrće” | Mrkva i peršin (u juhi) | 50 g | |
Mahune | 150 g | ||
2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” | Piletina, pirjana | 60 g | |
2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” | Ulje, 2 male žlice | 10 g | |
3. Večera | 2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” | Tjestenina, kuhana | 120 g |
1 jedinica iz skupine “Povrće” | Salata od kupusa | 100 g | |
2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” | Junetina, pirjana | 60 g | |
2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” | Ulje, 2 male žlice | 10 g | |
1 jedinica iz skupine “Voće” | Naranča, manja | 100 g |
Napomena: 1 jedinica iz skupine “Voće” može se uzeti umjesto za zajutrak za doručak, a umjesto za ručak za popodnevnu užinu.