
Izvor: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”, Zagreb, 1994.
Ukupna dnevna količina namirnica: | |
---|---|
1. Kruh i zamjene | 13 jedinica / 949 Kcal |
2. Meso i zamjene (Meso I) | 6 jedinica / 180 g / 330 Kcal |
Meso i zamjene (Meso II) | 4 jedinice / 292 Kcal |
3. Povrće | 4 jedinice / 400 g / 100 Kcal |
4. Voće | 6 jedinica / 600 g / 360 Kcal |
5. Mlijeko i zamjene | 2 jedinice / 4,8 dl / 286 Kcal |
6. Masnoće i zamjene | 8 jedinica / 40 g / 360 Kcal |
Orjentacioni raspored namirnica po obrocima
Obrok | Raspored jedinica | Prijedlog namirnica | Količina |
---|---|---|---|
1. Zajutrak | 1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” | Mlijeko | 2,4 dl (240 g) |
4 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” | Kruh, crni, 3 kriške | 120 g | |
3 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” | Kravlji sir | 180 g | |
2 jedinice iz skupine “Voće” | Jabuka, dvije manje | 200 g | |
2. Ručak | Juha od povrća s tjesteninom | ||
5 jedinica iz skupine “Kruh i zamjene” | Tjestenina u juhi | 120 g | |
Krumpir, kuhani | 300 g | ||
2 jedinice iz skupine “Povrće” | Mrkva, peršin, cvjetača (u juhi) | 100 g | |
Kupus salata | 100 g | ||
4 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” | Piletina, pirjana | 120 g | |
4 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” | Ulje, 4 male žlice | 20 g | |
2 jedinice iz skupine “Voće” | Naranča, dvije manje | 200 g | |
3. Večera | 4 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” | Riža, kuhana | 180 g |
2 jedinice iz skupine “Povrće” | Mahune, kuhane | 200 g | |
3 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” | Govedina, kuhana | 90 g | |
4 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” | Ulje, 4 male žlice | 20 g | |
1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” | Mlijeko | 2,4 dl (240 g) | |
2 jedinice iz skupine “Voće” | Naranče, dvije manje | 200 g |
Napomena: 2 jedinice iz skupine “Voće” mogu se uzeti umjesto za zajutrak za doručak, a umjesto za ručak za popodnevnu užinu.