Izvor: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”, Zagreb, 1994.
| Ukupna dnevna količina namirnica: | |
|---|---|
| 1. Kruh i zamjene | 13 jedinica / 949 Kcal |
| 2. Meso i zamjene (Meso I) | 6 jedinica / 180 g / 330 Kcal |
| Meso i zamjene (Meso II) | 4 jedinice / 292 Kcal |
| 3. Povrće | 4 jedinice / 400 g / 100 Kcal |
| 4. Voće | 6 jedinica / 600 g / 360 Kcal |
| 5. Mlijeko i zamjene | 2 jedinice / 4,8 dl / 286 Kcal |
| 6. Masnoće i zamjene | 8 jedinica / 40 g / 360 Kcal |
Orjentacioni raspored namirnica po obrocima
| Obrok | Raspored jedinica | Prijedlog namirnica | Količina |
|---|---|---|---|
| 1. Zajutrak | 1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” | Mlijeko | 2,4 dl (240 g) |
| 2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” | Kruh, crni, 1 kriška | 60 g | |
| 2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” | Kravlji sir | 120 g | |
| 1 jedinica iz skupine “Masnoće i zamjene” | Vrhnje (12% mm), 4 žlice | 60 g | |
| 2. Doručak | 2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” | Kruh, crni, 1 kriška | 60 g |
| 1 jedinica iz skupine “Meso II i zamjene” | Sir za mazanje, 1 trokut | 25 g | |
| 1 jedinica iz skupine “Masnoće i zamjene” | Margarin, 1 mala žlica | 5 g | |
| 1 jedinica iz skupine “Voće” | Jabuka, dvije manje | 200 g | |
| 3. Ručak | Juha od povrća s tjesteninom | ||
| 3 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” | Tjestenina u juhi | 60 g | |
| Krumpir, kuhani | 200 g | ||
| 2 jedinice iz skupine “Povrće” | Mrkva, peršin, cvjetača (u juhi) | 100 g | |
| Kupus salata | 100 g | ||
| 2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” | Piletina, pirjana | 60 g | |
| 2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” | Ulje, 2 male žlice | 10 g | |
| 1 jedinica iz skupine “Voće” | Naranča, manja | 100 g | |
| 4. Užina | 2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” | Kruh, crni, 1 kriška | 60 g |
| 2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” | Šunka, kuhana | 60 g | |
| 1 jedinica iz skupine “Masnoće i zamjene” | Margarin, 1 mala žlica | 50 g | |
| 1 jedinica iz skupine “Voće” | Jabuka, dvije manje | 200 g | |
| 5. Večera | 2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” | Riža, kuhana | 180 g |
| 2 jedinice iz skupine “Povrće” | Mahune, kuhane | 200 g | |
| 2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” | Govedina, kuhana | 60 g | |
| 2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” | Ulje, 2 male žlice | 10 g | |
| 1 jedinica iz skupine “Voće” | Naranča, manja | 100 g | |
| 6. Noćni obrok | 1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” | Mlijeko | 2,4 dl (240 g) |
| 1 jedinica iz skupine “Kruh i zamjene” | Kruh, crni, 1/2 kriške | 30 g | |
| 1 jedinica iz skupine “Meso II i zamjene” | Sir za mazanje, 1 trokut | 25 g |