Izvor: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika “Vuk Vrhovac”, Zagreb, 1994.
Ukupna dnevna količina namirnica: |
1. Kruh i zamjene |
12 jedinica / 876 Kcal |
2. Meso i zamjene (Meso I) |
5 jedinica / 150 g / 275 Kcal |
Meso i zamjene (Meso II) |
4 jedinice / 292 Kcal |
3. Povrće |
4 jedinice / 400 g / 100 Kcal |
4. Voće |
6 jedinica / 600 g / 360 Kcal |
5. Mlijeko i zamjene |
2 jedinice / 4,8 dl / 286 Kcal |
6. Masnoće i zamjene |
7 jedinica / 35 g / 315 Kcal |
Orjentacioni raspored namirnica po obrocima
Obrok |
Raspored jedinica |
Prijedlog namirnica |
Količina |
1. Zajutrak |
1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” |
Mlijeko |
2,4 dl (240 g) |
|
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” |
Kruh, crni, 1 kriška |
60 g |
|
2 jedinice iz skupine “Meso II i zamjene” |
Šunka, kuhana |
60 g |
|
1 jedinica iz skupine “Masnoće i zamjene” |
Margarin, 1 mala žlica |
5 g |
2. Doručak |
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” |
Kruh, crni, 1 kriška |
60 g |
|
1 jedinica iz skupine “Meso II i zamjene” |
Sir za mazanje, 1 trokut |
25 g |
|
1 jedinica iz skupine “Masnoće i zamjene” |
Margarin, 1 mala žlica |
5 g |
|
1 jedinica iz skupine “Voće” |
Jabuka, dvije manje |
200 g |
3. Ručak |
|
Juha od povrća s tjesteninom |
|
|
3 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” |
Tjestenina u juhi |
30 g |
|
|
Riža, kuhana |
180 g |
|
2 jedinice iz skupine “Povrće” |
Mrkva, peršin, cvjetača (u juhi) |
100 g |
|
|
Cikla salata |
100 g |
|
2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” |
Svinjetina, pirjana |
60 g |
|
2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” |
Ulje, 2 male žlice |
10 g |
|
1 jedinica iz skupine “Voće” |
Naranča, manja |
100 g |
4. Užina |
1 jedinica iz skupine “Kruh i zamjene” |
Kruh, crni, 1/2 kriške |
30 g |
|
1 jedinica iz skupine “Meso I i zamjene” |
Šunka, kuhana |
30 g |
|
1 jedinica iz skupine “Masnoće i zamjene” |
Margarin, 1 mala žlica |
50 g |
|
1 jedinica iz skupine “Voće” |
Jabuka, dvije manje |
200 g |
5. Večera |
2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene” |
Krumpir, kuhani |
300 g |
|
2 jedinice iz skupine “Povrće” |
Blitva, kuhana |
200 g |
|
2 jedinice iz skupine “Meso I i zamjene” |
Junetina, kuhana |
60 g |
|
2 jedinice iz skupine “Masnoće i zamjene” |
Ulje, 2 male žlice |
10 g |
6. Noćni obrok |
1 jedinica iz skupine “Mlijeko i zamjene” |
Mlijeko |
2,4 dl (240 g) |
|
1 jedinica iz skupine “Kruh i zamjene” |
Kruh, crni, 1/2 kriške |
30 g |
|
1 jedinica iz skupine “Meso I i zamjene” |
Šunka, prešana |
30 g |